
Fen Bilimleri Yüksek Lisansı in
Dijital Dilbilimde Usta Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University

Tanıtım
Bir bilgisayar çevirmeni, sesli asistan ve arama hizmetlerinin içeriden nasıl çalıştığını bilmek ister misiniz? Metin analizi ve canlı konuşma için tasarlanmış yeni makine sistemlerinin geliştirilmesinde yer alacak mısınız? Dijital Dilbilim yüksek lisans programına katılın.
Bu program, dil teorisi modellerini, Büyük Veri analizini, makine çevirisi teorisi ve pratiğini, otomatik metin iyileştirme algoritmalarını ortaya koymaktadır. Öğrenciler konuşma fenomeni, ses tanıma, otomatik metin analizi ile deneyler yapar, dijital dil kılavuzları ve diğer öncü teknolojileri geliştirir.
Neden bu programı seçmelisiniz?
Program, iki çalışma alanının müfredatını birleştirir: Bilgi teknolojileri ve Dilbilim. Dilsel materyalleri kavrayacak, analiz edecek ve sıfırdan başlasanız bile gelişmiş yapay zeka teknolojilerini güvenle uygulayacaksınız. Sayısal dilbilime teorik araştırmalardan pratik doğal dil işleme uygulamalarına kadar, sayısal anlambilim ve edimbilim, söylem, toplumdilbilim, psikodilbilim ve makine çevirisi, soru yanıtlama ve duygu analizi gibi uygulamalar gibi dilbilimsel alanlara kadar uzanan çok geniş bir bakış açısıyla bakıyoruz.
Program iki ana profesyonel yol sunar: Makine çevirisi ve iş dünyasında Dilbilimsel dijital teknolojiler. Makine çevirisi yolu birkaç önemli yönü kapsar: doğal dil işleme uygulamaları; istatistikleri kullanarak metnin otomatik çevirisi; kelimeler arasındaki ilişkiler, konuşma etiketlemenin bir parçası, sözdizimsel ayrıştırma ve anafora çözümleme gibi her düzeyde dil çalışması; profesyonel çevirmenler için çeviri araçları; dil işleme için makine öğrenimi, doğal dil metinlerini otomatik olarak sınıflandırmak için bilgisayar teknikleri, metin özetlerini otomatik olarak yapmak gibi NLP görevleri için. İş dünyasındaki dilsel dijital teknolojiler, metin teknolojisi ve dilsel veri kaynakları, dilbilgisi teknolojisi ve dil kuramı, diyalog teknolojisi ve sözlü etkileşim gibi alanlarda etkileşim sağlar. Dil teknolojisinin pratik yönü, hesaplamalı dilbilim ile ilişkilidir. Önemli konular ampirik yöntemler ve veri toplama, dilbilimsel fenomenleri modellemede istatistikler ve makine öğrenimidir. Dil teknolojisini içeren uygulamalar, çağdaş iş kültürünü tanımlamaktadır: belge alaka düzeyi sıralaması ve filtreleme (örneğin arama motorlarında ve sosyal medyada), otomatik çeviri, yazar yardımcıları, iş zekası ve bireylerin profilini çıkarma. Dil teknolojisinin özü, metinleri dilsel yapıları ve içerikleri için bir hassasiyetle otomatik olarak analiz etme yöntemleridir.
Bu iki seçenek, eğitimi kişiselleştirmek ve hatta kendi girişiminizi başlatmak için ek fırsatlar sunar. Her öğrenci, benzersiz bir dizi disiplinle bireysel eğitim amaçlarına göre kişisel bir akademik plan hazırlayabilir.
Program proje bazlıdır. Araştırma projelerinde beceriler geliştirecek, konuşma tanıma, yapay zeka, makine çevirisi, büyük veri, otomatik metin analizi ve çok çeşitli araştırma laboratuvarlarında resmi olmayan çalıştaylarda web araması dahil olmak üzere Doğal Dil İşleme uygulamaları oluşturmak için matematiksel yöntemleri kullanma konusunda deneyim kazanacaksınız. dijital dilbilim üzerine.
Endüstri veya akademik araştırmalarda uzman bir kariyer sürdürmenizi sağlayacak, teori ve araştırmaya dayalı uygulamalı pratik eğitime katılacaksınız. Sektörde yararlanabileceğiniz geniş bir iletişim ağımız var. Mezunlarımız, dil işleme ve insan dili teknolojisi endüstrilerinin yanı sıra çeviri, yazılım geliştirme ve bilgi ve iletişim teknolojileri gibi ilgili alanlarda görev almaktadır. Dijital dilbilimin, teknolojik altyapıya sahip birçok şirket tarafından giderek daha fazla aranan bir beceri olduğuna dikkat edilmelidir.
Ortaklar
- NTI Merkezi ve Birinci Sınıf Araştırma Merkezi “Gelişmiş Dijital Teknolojiler” SPbPU
- Çeviri şirketi "Literra"
- T-Servis şirketi
- EGO Tercüme Şirketi
- Çeviri şirketi "Janus"
- Lappenranta Teknoloji Üniversitesi (LUT)
- Huawei LLC
- Gazprom Neft LLC
- LLC "Tetrakub"
Program Sonucu
Programın amacı
Dilsel veriler, istatistiksel analizleri için araçlar, programlama ve makine dilleri ile çalışan uluslararası düzeyde uzmanları hazırlar.
Anahtar yetkinlikler ve beceriler
- Araştırma çalışmalarında bilimin ve ileri teknolojilerin modern başarılarının analizi;
- Entelektüel veri analizi ve makine öğrenimi, hesaplamalı dilbilim ve bilgi temsili araçlarıyla beşeri bilimlerde yeni bilgi teknolojilerini uygulama stratejisi;
- Mantıksal ve algoritmik akıllı sistemlerde araştırma faaliyetleri;
- Rapor formlarında, özetlerde, yayınlarda ve halka açık tartışmalarda araştırma sonuçlarının sunumu;
- Makine çevirisi için insan-makine ve makine-makine etkileşim sistemlerinin, algoritmalarının ve yöntemlerinin geliştirilmesi;
- Konuşma tanıma ve adlandırılmış varlıkların çıkarılmasında analiz;
- Soru-cevap sistemlerinin oluşturulması;
- Engelliler için iletişimi kolaylaştıracak sistemlerin geliştirilmesi.
Müfredat
Aşağıdaki alanlarda temel bilgiler ve pratik beceriler
- Herhangi bir alanda Lisans (Uzman) Derecesi Diploması. Aşağıdaki alanlarda bir geçmişe sahip olmanız önerilir: Yabancı diller ve dilbilimsel analiz
- Bilişim Teknolojileri
- Hesaplamalı dilbilimleri
- Büyük veri
- Dilbilimi veya dil ile ilgili disiplini olan ancak bilgisayar bilimi geçmişi olmayan öğrencilere kurs ekibi tarafından uygun şekilde tavsiyeler verilecek ve gerektiğinde ek uzman teknik destek sağlanacaktır.
1. Yarıyıl | 2. Dönem |
|
|
3. Dönem | 4. Dönem |
|
|
yüksek lisans tez konuları
- Bilgisayar dilbilgisi-semantiği: kategorileri hesaplamak için algoritmalar
- Sözdizimsel fenomenlerin açıklaması üzerine bilgisayar deneyleri
- Bir metin oluşturma sistemi için ontoloji modelleme kavramları
- Ontoloji tabanlı metin oluşturma sistemleri için girdi verisi modelleme
- Söylem üretme sisteminde metni doğal dilde planlama
- Metne fiil yerleştirmeyi modelleme - açıklama ve sözcüksel anlambilim
- Farklı dillerde aynı türden metinlerin karşılaştırmalı bir çalışması
- Kültürel bileşenin, fiil sistemlerinin ve sözdizimsel yapıların analizi
- Makine öğrenimine dayalı otomatik tür sınıflandırması